Posjet pučke pravobraniteljice Lastovu

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa savjetnicima 10. svibnja 2019. godine posjetila je Lastovo te je održan sastanak s općinskim načelnikom i zamjenicom općinskog načelnika te suradnicima i predstavnicima institucija – načelnikom Policijske postaje Lastovo, ravnateljicom OŠ „Braća Glumac“, direktoricom Komunalca d.o.o., voditeljicom Ureda državne uprave Ispostave Lastovo, te predsjednicom Udruge Val.

Tijekom posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pučkoj pravobraniteljici je cilj detaljnije se upoznati s problemima stanovnika na ovom području. Prilikom posjeta Lastovu posebno su istaknuti problemi vezani za dostupnost institucija građanima, vlasništvo te katastarsku izmjeru i obnovu zemljišnih knjiga, prometnu izoliranost, nemogućnost jednakog razvoja te svrstavanje Lastova u VII. skupinu indeksa razvijenosti, gospodarenje otpadom, komunalne usluge, školovanje na otoku i izvan otoka, zdravstvenu zaštitu, sigurnost, socijalnu zaštitu i brigu za stare i nemoćne te zaštitu od požara, a sudionici sastanka upoznali su pučku pravobraniteljicu s problematikom rada institucija.

Terenskim radom, pučka pravobraniteljica na osnovu prikupljenih informacija nadležnim tijelima upućuje preporuke za podizanje kvalitete života građana, ukazujući na važnost snažnije zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, o čemu kontinuirano izvještava i Hrvatski sabor kroz svoje godišnje izvješće, koje od 2016. godine sadrži i poglavlje o nejednakom regionalnom razvoju s posebnim osvrtom na ruralna područja. Problem je to koji je prepoznao i UN, pa su tako u okviru posljednjeg kruga Univerzalnog periodičkog preglednika o stanju ljudskih prava, RH upućene preporuke koje se odnose na zaštitu ljudskih prava u ruralnim područjima, posebice na pristup zdravstvenim ustanovama te na dostupnost vode i inkluzivnog obrazovanja.

foto-1-3

foto-2-2

foto-3-2

Preuzmi (38.75 Kb) | Pogledaj

Preuzmi (32.09 Kb) | Pogledaj

Preuzmi (34.66 Kb) | Pogledaj

Skip to content